life must goes on,...

lyndamz-lynda.blogspot.com

Saturday, July 27, 2013

SCRUBBING OH SCRUBBING.

Sekian lama aku meninggalkan pengalamanku di OT,..hampir tiga tahun,..26 hb Julai @ 17 Ramadan , tarikh keramat lah kiranya bagi aku,..ya lah on call petang kat MH, kebetulan ada RED ALERT . masa tu aku kat wad aku C15, pukul 4.30petang...SR Kalyani call bgtau ada red alert kat MHOT, so aku terus ke sana.

Sampai di sana SN Noraini  selaku GA, yang junior intake bulan march 2013 sn Amira dan SN Gayathri pula  selaku scrub dan circulating,..mereka berdua plk tak pernah assist kes Hystrectomy.So aku masuk selaku 2nd scrub. Biasalah bila staff baru, kes emergency plk,  specialist mulalah cari pasal,.Dari 4.30 petang sehinnga 6.45 petang aku di bilik OT selaku 2nd scrub,...walaupun condition pesakit tak stable,..alhamdulillah berjaya juga keluarkan uterus .Sepanjang prosedur on and off CPR proceed, then skin to skin finish. Pesakit send to GICU immediately by OT team dan SR Kalyani.

Tak terbayang dan tak di jangka sungguh aku akan masuk scrub lagi, Alhamdulillah Allah permudahkan urusanku sepanjang hari tu,...bulan Puasa penuh keberkatan. walaupun  pada awalnya aku agak kekok juga dengan prosedur dan specialist yang terlibat, tapi kuatkan semangat kerana Dr Ravinder turut ada. Setelah agak lama tak join OT ni dah tentunya ada yang lupa kan,...biasalah lumrah manusia. Aku pulak,..baru nak remind balik  forsep tu forsep ni, mujur juga boleh handle..

Yang sedihnya,..pukul 9 mlm sebelum aku balik, aku call balik GICU,..pt tu br meninggal ,...so sad,..anak plk intubated ada kat NICU,..Besar sungguh kuasaMu ya Allah,...


No comments:

Post a Comment